نوع بنا : تاريخي

قدمت : صفويه (907-1135 ه ق )

مجموعه بازار قزوين با معماري جالب و قديمي خود يكي از مكان هاي ديدني شهر قزوين است كه در حال حاضر از آن چند اثر كوچك قديمي به جاي مانده است . در دوره صفويه بازارها وسعت يافته اند و هر بازار به صنفي خاص اختصتص داشته است . در گذر هر يك از اين بازارها مسجد ، حمام ، سراها ، تيمچه ها و قيصريه اي وجود داشته است كه از آن ميان تيمچه ها مركز تجارت و قيصريه محل صنعتگران بوده است . قيصريه قزوين با تاق هاي آجري و ارتفاع بسيار زياد از بخش هايي از بازار قزوين است كه به جاي مانده است . اين بازار داراي چهار در مي باشد : در شمالي به تيمچه سرباز ، در جنوبي به تيمچه سرپوشيده ، در شرقي به سراي وزير ، و در غربي به چهار سوق كوچكي متصل مي شود . بازارچه سعدالسلطنه نيز كه از خيابان امام خميني قزوين تا ديوار شمالي مسجد نبي (ص) كشيده شده است ، از باقي مانده هاي آثار قديمي بازار قزوين است و هشتي بسيار زيبايي دارد كه به سراي سعدالسلطنه متصل مي گردد .
آدرس :قزوين
دسته ها : استان قزوين
1390/9/12 10:56

نوع بنا : تاريخي

قدمت : ساسانيان

در آن سوي شاهرود در دامنه شاه كوه قبرستاني قرار دارد كه در ميان آن دو آرامگاه سنگي به چشم مي خورد :يكي از اين آرامگاهها سالم و ديگري نيمه ويران است . نقشه بناي هر دو آرامگاه يكسان است . نقشه پايه بنا عبارت است از يك چهار ضلعي كه چهار ديوار آن به ارتفاع حدود دو متر با سنگ لاشه و ملاط ساخته شده است . تنها در يك سوي آن دري كار گذاشته شده كه بالاي آن نيز پنجره اي براي تامين نور داخل بقعه تعبيه شده است . بر روي پايه سنگي مزبور گردني بلند گنبد سنگي به ارتفاع تقريبي 4 متر با همان مصالح سنگ لاشه و ملاط گچ بر پا شده است . گردني مزبور در قسمت بالا به طرف داخل متمايل شده و حالت گنبدي شكل را به وجود آورده است . دو بناي سنگي شاه كوه از نظر كلي و نحوه ساخت از جمله آثار منحصر به فرد ناحيه رودبار و اصولا سرزمين قزوين به شمار مي روند و مي توان آن دو را با آرامگاه سنگي حسن آباد مقايسه نمود با اين فرق كه آرامگاه سنگي حسن آباد از نظر شيوه كار و هنر معماري معرف تكامل بيش تر و تكنيك پيشرفته تري مي باشد . به طور كلي اين آرامگاههاي سنگي را مي توان از جمله آثار بسيار كهن منطقه و به احتمال زياد به دوران ساساني مربوط دانست .
آدرس :در آن سوي شاهرود در دامنه شاه كوه
دسته ها : استان قزوين
1390/9/12 10:56

نوع بنا : تاريخي

قدمت : ساسانيان

روستاي حسن آباد در جانب راست مسير رود شاهرود و به فاصله يك كيلومتري آن قرار دارد و گورستان آن بر بالاي تپه بلندي مشرف به جاده واقع شده است . بر روي تپه مزبور بناي سنگي هرمي شكلي خودنمايي مي كند كه قسمت پايين آن عبارت از مكعب مستطيلي به طول 80/5 و عرض 50/4 متر است . ارتفاع اين مكعب از سطح زمين در هر طرف با توجه به شيب زمين ميان 10/1 و 60/1 متر متغير مي باشد . بر روي پايه بنا گنبد مخروطي شكل نامنظمي به شيوه بسيار ابتدايي با ارتفاع تقريبي 4 متر بنا شده است . طرز برپا داشتن گنبد چنين است كه از روي لبه داخلي پايه بنا چهار ديوار برپا شده كه به تدريج به طرف داخل مايل شده اند و در بالا به هم پيوسته اند . ضخامت ديواره گنبد به 30 سانتي متر مي رسد . مصالحي كه بناي مزبور را با آنها ساخته اند عبارتند از : سنگ قلوه و سنگ لاشه و ملاط . ابعاد سنگ هايي كه در ساختمان پايه بنا به كار برده شده اند بزرگ تر از سنگهاي به كار رفته در گنبد بنا است . در جانب جنوب شرقي بنا در ورودي بقعه به صورت قوس شكسته پيكاني شكل تعبيه شده است . بالاي قوس در ورودي نيز پنجره چهار گوش كوچكي به عنوان نورگير قرار دارد . در حال حاضر بر اثر فعاليت غير مجاز جويندگان گنج كه داخل بقعه را در جستجوي گنج كنده و آن را گود ساخته اند به طور كلي وضع آن به هم ريخته است . با توجه به نوع مصالح و شكل پوشش بنا مي توان اين اثر را مربوط به دوره ساساني يا آل بويه دانست .
آدرس :روستاي حسن آباد در جانب راست مسير رود شاهرود و به فاصله يك كيلومتري آن قرار دارد و گورستان آن بر بالاي تپه بلندي مشرف به جاده
دسته ها : استان قزوين
1390/9/12 10:56

نوع بنا : تاريخي

قدمت : قرن هفتم هجري

گازرخان از روستاهاي معروف ناحيه الموت قزوين است . در گازرخان بيش از هر چيز چهار چنار كهنسال در ميان ميدان ده جلب توجه مي نمايد . ميدان وسط روستا كه محل قبرستان قديمي آن است به نام (قتلگاه) خوانده مي شود . از اين درختهاي چنار سه تا داراي ارتفاع قابل ملا حظه اند . پيرامون تنه يكي از آنها 50/7 متر و ديگري 60/7 متر و سومي 6 متر است . با توجه به اندازه پيرامون تنه درختهاي مزبور مي توان گفت كه سن آنها بايد در حدود هزار سال باشد و به احتمال زياد در زمان نفوذ و قدرت اسماعيليه در اين ناحيه كاشته شده اند . در سمت جنوب ميدان و قبرستان بنايي مركب از يك مسجد و يك مقبره كه متصل به يكديگرند قرار دارد . مجموع بناي مزبور نقشه اي مستطيل دارد و از سنگ سياه و ملاط گچ ساخته شده است . كتيبه اي حاوي تاريخ تعمير بنا بر ديواره مقبره قرار داده شده است . در كنار كتيبه مزبور دري قرار دارد كه به اتاق مقبره باز مي شود . در اتاق مقبره 18 قبر كه پوششي از گچ دارند در كنار هم قرار گرفته اند . در دو طرف نماي خارجي ديوار اين بنا آثاري از باقي مانده دو برج مدور ديده مي شود كه نشانگر وضع اين بنا در گذشته است كه ملحقاتي داشته ولي از بين رفته است . بعضي از اين قبرها شايد آرامگاه برخي از سران و بزرگان اسماعيليه باشند . تاريخ ساخت اين بنا را قرن هفتم هجري مي دانند كه در سال 852 ه. ق بر حسب كتيبه اي كه هنوز به جاست بار ديگر تعمير شده است .
آدرس :از روستاهاي معروف ناحيه الموت قزوين است
دسته ها : استان قزوين
1390/9/12 10:56
تا پيش از نهضت مشروطيت بر جاي اين كاروانسرا ، خرابه اي قرار داشت . ( حسن خان يوز باشي ) كه غالبا سمت فراش باشي حاكمان و فرمانداران قزوين را داشت و خانه اش در همان حوالي كوچه سمساره بود ، بر جاي اين خرابه كاروانسرايي بنا كرد . در زمان جنگ جهاني اول ، اين كاروانسرا مدتها توقفگاه بخشي از نيروهاي پياده نظام روس بود . بعدها اين محل مكان بارفروشي شد و هم اكنون كارخانه خشكبار است .
آدرس :قزوين
دسته ها : استان قزوين
1390/9/12 10:56
X